full screen header

Amerikansk High School

Jag trodde mig veta ganska mycket om High School innan jag kom hit, men upptäckte ganska snabbt att skolan utgjorde en mycket större del utav utbytesåret än vad jag kunnat ana.
 
Detta är första delen utav likartade inlägg som jag planerat. Där har jag bland annat tänkt ta upp  skillnader mellan utövandet utav sporter eftersom att jag fick en fråga om det, samt generella lik- och olikheter mellan Sverige, Usa, Svenskar och Ameriaknare. Glöm inte att jag är studenreporter för Explorius det här året, här finner ni resten utav mina inlägg. En del av dem dyker upp här men inte alla, skulle därför tipsa er om att kika in där också med jämna mellanrum.
 
 
Skillnad mellan skolan i Sverige
Vilka lik- och olikheter finns? Är skolan så lätt som det låter? Skall man ”stick to the status quo”? En utav de största skillnaderna är givetvis möjligheten att själv välja vilka klasser du vill ta, och utbudet är många gånger bättre och betydligt mycket större än vad som erbjuds i Sverige. Det finns en hel del akademiska såväl som mer teoretiska alternativ. En utav mina favoritklasser är photography. Andra klasser som erbjuds är bowling, aerobic walking, fashion production, child development, drama och många fler. På grund utav detta är det också olika personer i varje klass vilket innebär att du får möjlighet att se nya ansikten under dagen. Kul med omväxling!

Quiz och multiple choice
I Sverige hade jag förhållandevis lite läxor men desto mer större uppsatser och inlämningar - kvalité före kvantitet som vi skulle sagt. Här är det däremot raka motsatsen. Jag har läxor varje dag i nästan alla ämnen. Trots att läxorna generellt sett är mycket lättare så är det tidskrävande. Quiz och prov går ofta till på så vis att det är multiple choice och i många fall får du ha med dig en så kallad outline, ungefär som en fusklapp. 

Det stämmer att det är lättare att få högre betyg här än vad det är i Sverige, dels för att det inte är lika strikta men också på grund utav att proven ofta består av kryssfrågor. Lärarna här är däremot mycket striktare med att du lämnar in saker i tid, och det är inte ovanligt att lärarna inte accepterar late work. Betygen uppdateras drygt två gånger i veckan vilket innebär att du snabbt kan gå från ett A till ett C om du missar att lämna in matteläxan.

Det bästa med High School i USA
High School Spirit är onekligen det bästa med hela high school upplevelsen! Skolan är så mycket mer än en plats dit du går för att lära dig, här älskar både elever och lärare sin skola och visar sin uppskattning genom spirit och event. På fotbollsmatcherna är alla klädda i skolans färger, vi är målade med blå färg och sjunger med medan the cheerleaders hejar på, the marching band spelar ”the fight song” och vår maskot dansar.

Homecoming och prom är bara två utav många event som min skola anordnar under läsåret. På torsdagar samlas skolan i gymmet för assemblies där vi har uppträdanden, tävlingar och lekar mellan årskurserna. Utöver det har vi bland annat ytterligare fyra danser under året samt Powderpuff, ett event där tjejerna spelar amerikansk fotboll och killarna är cheerleaders. Det var helt klart något utav det roligaste jag deltagit i! Nu ser jag fram emot en sunset hike och senior sleepover som student council håller på att planera.
 
Sporter är en stor del utav skolan och därmed the high school spirit. Det erbjuds x antal sporter per termin, jag spelade volleyball under höstterminen. Träning sker varje dag efter skolan och vi hade ofta flera matcher per vecka. På game days klär vi upp oss och när det är hemmamatcher, oavsett sport, så är det alltid en hel del elever från skolan som är där och hejar på oss samt supportar.

Evigt tacksam
Jag älskar Centaurus och kommer innerligen vara tacksam för att jag fått möjlighet att gå Amerikansk High School och ta del utav den här fantastiska upplevelsen. Genom skolan har jag lärt känna underbara människor, lärt mig skriva väl akademiska engelska uppsatser och dansat till the cupid shuffle under the homecoming dance. Det är fantastiskt, men bör inte förväxlas med High School Musical och sång i cafeterian. Tidiga morgnar och läxor är en del utav upplevelsen såväl som de händelserika fotbollsmatcherna på fredagkvällar.
 
Kategoriserat under: USA, USA - Skolan/SporterLämna en kommentar
Matilda Holterberg

Mitt namn är Matilda och jag är sexton år. Läsåret 15/16 spenderade jag i Louisville, Colorado som utbytesstudent med Explorius. Här får ni ta del utav allt som är relaterat till mina äventyr som amerikansk high school student i USA.

SÖK