full screen header

STS/Explorius

 
Innan jag valde att åka med Explorius så hade jag jag gått på intervju med både dem och STS för att kolla på vilka jag tyckte bäst om. Det hela slutade med ett dilemma då jag blev positivt överraskad utav båda organisationerna under intervjun - men som sagt slutade med att jag valde Explorius. För er som inte har valt organisation än så tänkte jag gå igenom lite vad jag har fått reda på hittills, något som kanske kan vara till hjälp för er.
 
Mina intervjuer hölls på ett fik vid båda tillfällena vilket kändes ganska avslappnat och skönt. Vid båda intervjuerna så var det även före detta utbyteselever som höll i intervjun.
 
Vid mötet med STS så var den största delen utav intervjun på Engelska. Jag blev frågad väldigt generella frågor som varför jag ville åka som utbytesstudent, vad jag hade för förväntningar, hur jag skulle anpassa mig, hur jag såg på dessa saker, vad jag skulle sakna i Sverige osv. Inget konstigt allts utan det hela gick mest ut på att se att jag kunde göra mig förstådd på Engelska samt att jag hade en bra och positiv inställning till det hela. Därefter fick jag fem minuter på mig att skriva en kort uppsatts om mig själv på Engelska. Under tiden som jag blev intervjuad så fick även mina föräldrar fylla i en blankett som jag antog hade mig mig att göra, jag fick nämligen inte se på den. Därefter dröjde det lite mindre än en vecka innan jag blev antagen.
 
Intervjun med Explorius var upplagd på samma sätt, däremot hade vi lite mer tid att sitta och diskutera tillsammans på svenska här. Tjejen som höll i intervjun berättade lite om sitt eget utbytessår och generell information som jag tyckte var bra att höra. Jag och mina föräldrar fick ställa frågor på svenska som hon svarade på fram tills ungefär en halvtimma återstod så jag själv blev intervjuad både på svenska och engelska. Frågorna som ställdes var i princip de samma som ställdes på intervjun med STS. Det handlade mycket om mig själv och min egen inställning till det här, men jag fick också chansen att berätta lite mer om mitt liv här i Sverige. På grund utav lite strul med mina betyg så dröjde det betydligt längre tid här innan jag blev antagen, men jag valde att åka med Explorius trots det.
 
Jag kunde verkligen inte bestämma mig för en organisation då jag tyckte att båda verkade som bra och seriösa företag så det slutade med att jag gick med Explorius av den anledningen att jag har hört/läst mindre kritik om de än STS. Min mamma hade även kontaktat Allmänna Reklamationsnämnden för att ta reda på om det fanns fler klagomål mot de båda organisationerna (Vilket det gjorde! Detta var lite avgörande gällande mitt val). Bottom line: Hade det slutat med att jag inte hade blivit antagen av Explorius hade jag valt STS utan att tveka, och vice versa. Jag tror att det finns för och nackdelar med alla organisationer och såvida inga problem uppstår så tror jag inte det spelar så stor roll vilken organisation man väljer. För min del var det dock viktigt att veta att värdfamiljerna inte får någon ekonomisk ersättning samt att jag hade möjlighet att välja delstat om jag så ville, vilket båda dessa organisationerna levde upp till.
 
Jag ska försöka sammanställa ett inlägg där jag listar lite olika för- och nackdelar med de olika organisationerna också.
Kategoriserat under: Förberedelser USALämna en kommentar
Matilda Holterberg

Mitt namn är Matilda och jag är sexton år. Läsåret 15/16 spenderade jag i Louisville, Colorado som utbytesstudent med Explorius. Här får ni ta del utav allt som är relaterat till mina äventyr som amerikansk high school student i USA.

SÖK